Soffguide | SoffaDirekt
Hur väljer jag soffa?
Soffan är hemmets hjärta. Det är i soffan vi umgås med vår familj och våra vänner. Soffan ska också spegla vem vi är. Vi på SoffaDirekt vet hur viktigt det är att välja rätt soffa, därför kan det vara klokt att du tar dig tid att fundera på hur soffan ska användas; kanske letar du efter en skön och rymlig soffa för hela familjens soffhäng? Då kanske det är lämpligt med en divansoffa eller u-soffa. Bor du trångt eller får övernattande gäster ibland? Kanske är en praktisk bäddsoffa något för dig. Ska soffan vara stilren, klassisk eller trendig? Finns det barn eller djur i hushållet så kanske en mörk soffa är att föredra, eller soffa med tvättbar klädsel. När du funderat klart, guidar vi dig här till att göra det absolut bästa soffköpet.
Vågar jag köpa soffa på nätet?
Vi förstår att det är ett naturligt önskemål att vilja provsitta sin soffa innan man lägger sin beställning. Det kan du inte göra när du köper en soffa på nätet, därför är det bra att noggrant läsa våra produkttexter som beskriver soffans material, mått, färg och komfort. Känner du dig ändå lite osäker så kan du ringa vår kunniga personal på kundtjänst. De guidar dig gärna så du kan känna dig helt säker och trygg med ditt köp.
Det går också bra att beställa gratis tygprover som vi skickar till dig på posten. Det är viktigt för oss att du ska känna dig säker på ditt köp och att du får en positiv och smidig köpupplevelse.
Material och fyllning avgör priset
Trots att många soffor mer eller mindre ser likadana ut, kan de variera en hel del i pris och kvalitet. Det är sällan soffans yttre som avgör priset, utan snarare dess inre.
Det handlar framför allt om stoppningen. Är det kallskum, polyeter eller fjäderfyllning i kuddarna? Men även soffklädseln är en viktig del, där det ofta är ett högre pris på ett möbeltyg som är av naturmaterial, såsom bomull, linne och ull - snarare än ett syntetiskt tyg. Ett syntetiskt möbeltyg är dock inte alltid sämre, ofta har det till och med högre slitstyrka och flera andra goda egenskaper som är till dess fördel.
Hur hittar jag rätt soffmodell?
Vi på SoffaDirekt har stor kunskap om soffor och vill hjälpa dig att hitta rätt modell i vårt sortiment. Soffmodellen bör matcha dina behov och livsstil och såklart - din smak. Som du säkert upptäckt så har vi väldigt många olika soffor att välja på, därför vi har gjort det lite enklare och sammanfattat de vanligaste modellerna och dess egenskaper.
Divansoffor
Det vi kallar för divansoffa är en mycket älskad soffmodell i Sverige. Och det är ganska enkelt att förstå varför, då få andra soffmodeller kan mäta sig med divansoffans goda komfort.
Ordet ”divan” kommer ursprungligen från en populär möbel i mellanöstern på 1800-talet. En divan är en förlängd sittsektion som är väldigt bekväm och uppskattad när det är dags för familjens fredagsmys.
Det finns flera olika sorters divansoffor, med olika benämningar. En divansoffa har ofta ett armstöd på ena sidan, till skillnad mot soffor med ett ”öppet avslut”, där soffan har ett hörn som avslutas utan armstöd. Detta ger en något längre liggdel. Ifall soffan benämns som en högerdivan eller vänsterdivan beror på vilken sida divanen finns på när man står framför soffan. Många soffor har både en divan och ett öppet avslut och kallas då för U-soffa. Många benämner även en divansoffa som en schäslongsoffa. En schäslong är egentligen en fristående fransk möbel som helt saknar koppling till en divansoffa, förutom att båda är avsedda för att ligga i, snarare än att sitta på.
Vi tycker att en divansoffa är det självklara valet om det är viktigt att både kunna sitta och ligga bekvämt i soffan. Finns det dessutom barn och ungdomar i hushållet brukar en divansoffa vara en oslagbar favorit. Ett litet tips för att skapa ett öppet och luftigt intryck i vardagsrummet är att möblera med divanen eller det öppna avslutet längs med en vägg. Förutom att du nyttjar ytan optimalt, så skapar du en inbjudande och öppen känsla i rummet. Vill du däremot dela av ett stort rum med öppen planlösning är det perfekt att använda soffan på motsatt vis – genom att använda divanen eller det öppna avslutet som en slags avgränsare i rummet.
Howardsoffor
Howardsoffan är en riktig stilikon som blivit trendigare med tiden, även fast den var populär redan på 1800-talet. Howardsoffan är klassisk i sin design med tydligt karaktäristiska drag, såsom svängda armstöd med veckat tyg och svarvade ben med metallhjul framtill. En howard-soffa är i regel något djupare än en vanlig soffa. Modellen har dessutom allt som oftast en svagt bakåtlutande sits som ger en mycket god sittkomfort.
Howardsoffans klassiska detaljer.Idag återfinns den i olika tappningar hos mer eller mindre varje möbelhandlare och varierar både i pris och komfort, beroende på materialval och omsorg för detaljer. Vilken prisnivå som passar dig, beror på hur kräsen du är med material och detaljer. Titta gärna en extra gång på hur välsytt armstödet är. Har frambenen hjul och finns det någon tjäderkant på dynor och armstöd? Om du önskar absolut bästa komfort så rekommenderar vi en sits som är stoppad med kallskum och duntopp. Detta ger en mjuk och omfamnande känsla.
Hörnsoffor
Raka hörnsoffor har länge varit en del av de svenska vardagsrummen. De flesta av oss har antingen vuxit upp i ett hem, eller själva ägt en klassiskt rak hörnsoffa. Det är svårt att hitta en soffa som är enklare och smidigare att möblera med, utan att man för den sakens skull förlorar en massa sittplatser. I en hörnsoffa nyttjar du dina kvadratmeter maximalt.
Många av våra hörnsoffor är tillverkade i en smidig konstruktion som gör det möjligt att montera dem som antingen höger- och vänsterställda. Något som även är praktiskt om du en dag måste flytta soffan till en annan plats, eller kanske till ett helt nytt hem. Idag har även många hörnsoffor en divandel, vilket förhöjer sittkomforten och ger soffan en modernare look. En annan fördel som man lätt glömmer bort med hörnsoffan är att du får plats med ett betydligt större soffbord utan att det stjäl plats för benutrymmet.
Bäddsoffor
Bor du trångt eller är du kanske i behov av extra sovplatser med jämna mellanrum? Då kanske du skulle titta på en bäddsoffa. En praktisk soffa med bäddfunktion ger ett flexibelt vardagsrum som nyttjas optimalt.
Sverige har det länge varit ganska ovanligt med bäddsoffor, åtminstone om man jämför med stora delar av övriga Europa där bäddsoffan mer eller mindre återfinns i samtliga hem. I Sverige hittar vi främst en bäddsoffa i små gästrum eller i sommarstugan. Men det börjar förändras. Den goda funktionaliteten har gjort att bäddsofforna blivit mycket populära och i samband med detta har de dessutom blivit fantastiskt prisvärda.
Vi tycker att en bäddsoffa är en alldeles utmärkt allroundsoffa som passar perfekt i ett hem där det finns ett behov av att kunna ta emot nattgäster med jämna mellanrum. Men eftersom en bäddsoffa ska kunna fungera som en “två-i-ett” möbel så har den i regel även en något fastare sittkomfort, vilket kan vara värt att tänka på. En praktisk funktion utöver sovdelen är att bäddsoffor med divan ofta har inbyggd förvaring av sängkläder.
Sammetssoffor
Sammet är ett mjukt och skönt tyg som ger en elegant och lyxig känsla. Sammet kallas även för velour och är tillverkat i polyester som har fin lyster och spännande skiftningar mellan ljus och skugga. Att sitta uppkrypen i en skön sammetssoffa med en riktigt bra bok, är bland det bästa som finns. Sammet passar de i de flesta hem och går bra att kombinera med andra tyger och material. Det mjuka sammetstyget inreds särskilt väl med kontraster – som hårda material, t.ex metall, glas, trä och betong.
Sammetssoffor lämpar sig kanske inte för husdjur som fäller mycket hår eller alltför spännande barnlekar men tyget går att rengöra med försiktighet. Om inte skötselrådet anger något annat så ska soffan först dammsugas. Vid fläckar rekommenderar vi textilrengöring. Spraya på smutsig yta, låt rengöringsmedlet verka i några minuter. Torka av med en återfuktad frottéhandduk. För svåra fläckar kan du använda en trasa eller en svamp för att förbättra effekten.
2-4 Sitssoffor
Den allra vanligaste soffmodellen är en klassisk 3-sitssoffa. 3-sits betyder att soffan lämpar sig för max tre personer, 2-sitssoffor lämpar sig för två personer, osv. Det finns många varianter av 3-sits soffor när det gäller utförande och design - den kan vara rak, svängd (det vill säga lite lätt månformad), den kan ha tre eller två sittdynor eller kanske en heltäckande dyna. Det finns 3-sitssoffor med raka armstöd, lutade armstöd, soffor utan armstöd. Vissa 3-sistssoffor har också bäddfunktion.
Ett klassiskt sätt att möblera sitt vardagsrum är att kombinera en 3-sitssoffa med en eller ett par fåtöljer. Har man större yta kan man byta ut fåtöljen mot ännu en 3-sitssoffa eller en 2-sitssoffa. Vissa 3-sitssoffor är klädda även på ryggen så att det är möjligt att möblera ”mitt i rummet” och på så sätt dela av rummet på ett smakfullt sätt.
Att möblera en 3-sitssoffa med en matchande fotpall är pricken över i och ger samma effekt av vila som en skön divanssoffa.
Sofflexikon
Alla ställer vi olika krav på kvalitet, därför har vi också ett brett sortiment som sträcker sig över hela kvalitetsskalan, så att alla ska kunna hitta något som passar just dem i vårt sortiment. Läs noggrant våra produkttexter för att bilda dig en sådan bra bild som möjligt av soffan.
Dock kan det vara lite svårt att förstå alla facktermer och teknisk beskrivning av soffor, därför har vi tagit fram ett ”sofflexikon” som förklarar vad dessa termer innebär.
Hårdhetsgrad
Vad vi upplever som en hård, respektive mjuk soffa är väldigt individuellt beroende på hur mycket du väger och vilka referenser du har. Men vi har gjort det lite enklare genom att kategorisera alla våra soffor som antingen ”mjuk”, ”medium” eller ”fast”.
Höger- och vänsterställda soffor
Att en divansoffa eller hörnsoffa beskrivs som ’höger’- eller ’vänsterställd’ i produktbeskrivningen, kan skapa lite förvirring. Det kan vara bra att komma ihåg att beskrivningen gäller ur betraktarens perspektiv; om du står framför soffan så är det ditt höger och vänster som gäller. Sitter du i soffan blir uppfattningen tvärtom. Vissa soffor med höger- eller vänsterställning är anpassningsbara där du själv kan avgöra om du vill ha soffans divandel till höger eller vänster.
Kallskum
Är den vanligaste stoppningen i sittdynan på moderna soffor. Kallskum - även kallat formskum - tillverkas i stora block som man sedan skär till i önskad storlek. Kallskummet har en volymvikt som varierar och rent generellt kan man säga att desto högre volymvikt, ju längre livslängd. Vårt kallskum har i regel en volymvikt på 30-35kg.
Dun/Fjäderstoppning
Denna stoppning ger den allra skönaste komforten och känslan när man sitter i en soffa. Alla möbler som innehåller dun kräver dock omvårdnad. Där man sitter mest kommer dunet sjunka undan och endast kallskumsdynan kommer möta upp. Vänd på dina dynor med jämna mellanrum, slå på dem ibland för att få dem att se fräscha och fina ut. I dynans innerkudde är fack sydda för att hålla dunfjädrarna på plats, men fjädrarna kan ibland lyckas hitta sin väg ut genom tyget. Detta är inte en defekt utan något som kan ske ibland med alla möbler som innehåller dun.
Kuvertkuddar
När en soffa har många “lösa” ryggkuddar brukar man kalla detta för kuvertkuddar. Skillnaden mellan vanliga ryggplymåer och kuvertkuddar är att i en soffa med kuvertkuddar har du många ryggkuddar som inte har någon fast plast. Fördelen med kuvertkuddar är att du själv kan anpassa sittdjupet beroende på hur du placerar soffans ryggkuddar.
Martindale
Slitstyrkan på ett tyg mäts i något som kallas martindale. Antalet martindale på ett tyg påvisar slitstyrkan på ett tyg innan det blir maskor och trådarna går av. För en soffa som står i hemmiljö bör man ha minst 15.000 martindale och för offentlig miljö 30.000 och uppåt.
Pikering
Att en soffa är pikerad innebär att den har insydda, klädda knappar som sitter djupt, antingen i ryggen eller i sittdynan. Effekten av en soffa med pikering ger en elegant och klassisk look.
Sittdjup
När vi mäter en soffas sittdjup så mäter vi det faktiska sittdjupet. Måttet är alltså sittdynans djup när ryggkudden är placerad i soffan. Det kan vara bra att veta när du jämför med andra soffor, där leverantören angett måttet med alla ryggkuddar bortplockade ur soffan.
Sitthöjd
En soffas sitthöjd är måttet från golvet upp till den högsta punkten på sittdynan. Måttet skiljer sig beroende på vilken typ av soffa du tittar på och vilka ben modellen har.
Tjäderkant
En soffa med tjäderkant har det där lilla extra. Tjäderkant är den lilla kanten som ramar in sömmen på soffans ryggplymåer, armstöd och sittdynor. Tjäderkanten ger en känsla av påkostad elegans och genomtänkt design.
Läder - Bra att veta
Alla färgade skinn släpper generellt färg i mindre skala – speciellt om dina klädesplagg är väldigt ljusa.
Det finns ett par generella regler när det gäller att använda och vårda läder. Utsätt aldrig läder/läderkombination för stark värme, undvik därför att placera en möbel i t.ex. direkt solljus. Försök att skydda möbeln i största möjliga mån från vätska och fukt. I princip alla läder kan ”blöda” (färga av sig) när de utsätt för mycket fukt. Det är även så att de flesta läder torrfjäller – var därför försiktig när du använder ljusare klädesplagg. Du kan torka av din soffa med grönsåpa för att ta bort överflödig färg.